Pociťujete často únavu, máte problémy so sústredením alebo vás trápia zápaly? Je pre vás nočnou morou nadúvanie či nepravidelná stolica? Príčina týchto problémov môže byť v nedostatku omega-3 mastných kyselín – rybieho oleja, ale aj prebiotík a probiotík.
Chcete vedieť, ako tieto kľúčové zložky ovplyvňujú naše telo? V tomto článku vám ukážeme, ako využiť ich silu na vytvorenie optimálnej výživovej stratégie. Posvietime si aj na prírodné probiotiká.
Omega-3 mastné kyseliny – rybí olej: Definícia a výhody
Omega-3 mastné kyseliny – rybí olej sú esenciálne tuky, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca, mozgu a kĺbov. Najbohatším prírodným zdrojom týchto tukov je rybí olej, ktorý je známy svojím vysokým obsahom EPA (eikozapentaénovej kyseliny) a DHA (dokozahaxaénovej kyseliny).
Ako efektívne začleniť rybí olej do stravy
Ak chcete zaradiť omega-3 mastné kyseliny do svojej každodennej výživy, pravidelne konzumujte tučné ryby, ako sú losos, makrela alebo sardinky. V prípade, že nemáte k dispozícii kvalitné ryby, alternatívou sú výživové doplnky.
Význam prebiotík a probiotík pre tráviaci systém
Prebiotiká a probiotiká sú súčasťou zdravého tráviaceho systému. Zatiaľ čo probiotiká sú prospešné baktérie, prebiotiká (vláknina) predstavujú potravu pre tieto prospešné mikroorganizmy.
Ako zaradiť prírodné probiotiká a prebiotiká do dennej rutiny
Medzi potraviny bohaté na prírodné probiotiká patria fermentované produkty ako jogurt, kefír, kyslá kapusta a kimči. Na druhej strane prebiotiká nájdeme v potravinách bohatých na vlákninu, ako sú banány, cesnak, cibuľa a celozrnné výrobky.
O tom, že probiotiká a prebiotiká fungujú, hovorí aj štúdia na ľuďoch so syndrómom dráždivého čreva. Po pridaní probiotík do jedálnička, najmä kmeňov ako Lactobacillus a Bifidobacterium, došlo k zníženiu príznakov nadúvania a bolesti brucha až o 50 percent.
Ako skombinovať omega-3, prebiotiká a probiotiká pre optimálnu výživovú výživu
Vytvorenie optimálnej výživovej stratégie, ktorá kombinuje omega-3 mastné kyseliny – rybí olej, prebiotiká a probiotiká, môže mať priaznivé pozitívne účinky na zdravie. Ako na to? Konzumujte tučné ryby aspoň dva razy týždenne alebo denne užívajte rybí olej. Pravidelne si doprajte fermentované potraviny a potraviny bohaté na vlákninu.